2015. november 13., péntek

ŐSZINTÉN A KÁVÉFÜGGŐSÉGRŐL

Ajánlom olvasásra!

Őszintén a kávéfüggőségről
You are here:
1.      Címlap
2.      Lifestyle & Hobby
Átlagos olvasási idő: 3:00 perc

Mivel ez egy kávés blog azt gondolhatnád, hogy felhúzzuk a szemellenzőt, és semmi olyat nem írunk le, ami a szeretett italunk ellen szólna. Ám mi azért is vagyunk különlegesek, mert ha úgy hozza a sors, bátran megvilágítjuk számodra a másik oldalt is. A kávé egy esetben igen is tud függőséget, akár károsodást is okozni, mégpedig akkor, ha mértéktelenül fogyasztjuk.
Mielőtt megszeppenve letennéd az éppen kezedben lévő kávéscsészét, gyorsan hozzátesszük, hogy ehhez ipari mennyiségű kávét kell elfogyasztanod. Sőt, továbbgondolva ezt a szálat, igazából bármi, amiből mértéktelenül fogyasztasz, kárt okozhat a szervezetedben. Ezért a kávé semmivel sem veszélyesebb, mint mondjuk egy szép kerek alma.
A koffein nem ördögtől való, de…
Sokan szeretik keverni a szezont a fazonnal, amikor a koffeinről beszélnek, és azonnal az energiaitalokra asszociálnak, amelyek valóban akár visszafordíthatatlan folyamatokat indíthatnak el az emberi szervezetben. Az emberek milliárdjainak napját elindító kávé ezzel szemben igen jótékony hatással van ránk. Biztosan te is tapasztaltad már, hogy miután ébredés után félig kómásan elbotorkáltál a konyháig, majd felhörpintetted a nap első csészéjét, szinte kipattantak a szemeid. A kávéban lévő koffein ugyanis segít a szervezetünkben addig szunnyadó adrenalint felszabadítani, amely szinte euforikus állapotot eredményez. Ezt te úgy érzékeled, vagy egy szóval úgy tudnád jellemezni, hogy pörögsz.
Amennyiben nem fogyasztasz el naponta több mint öt csészével, akkor olyan napokon, amikor nem fogyasztasz kávét (van olyan?!), nem fog érzékenyen érinteni a hiánya. Viszont ha tényleg szinte kávéval kelsz-fekszel, akkor a szokásos napi koffeinmennyiséged megvonása esetén esetenként bizony megfájdulhat a fejed, sőt néhanapján meg is szédülhetsz, és a produktivitásod is csökkenni fog ideiglenesen.

Oké, de mikortól vagyok függő?
Erre nagyon nehéz választ adni, hiszen az, hogy mennyi koffein után válsz a kávé elvakult követőjévé, az számos tényezőtől függ kezdve a korodtól, súlyodtól egészen a koffeintűrő képességedig. Van, hogy ugyanaz a mennyiség egy embert a holdig repít, míg a másik unottan pislog az irodai székében. Ezért úgy döntöttünk, hogy megpróbáljuk viccesen tálalni a választ erre a kérdésre, hogy azért mégis adjunk valamilyen támpontot a számodra. Szóval te kávéfüggő vagy ha…
1.     … reggel félálomban az első szó, ami az eszedbe jut az a kávé
2.     … a konyhában a kávét biztosan mindig megtalálod csukott szemmel is
3.     … ha annyi kávét iszol, amennyi fedezi a napi folyadékbeviteled jelentős részét
4.     … az Instant kávét víz nélkül is gond nélkül elfogyasztod
5.     … a kávéval kezdődő összetett szavak mindegyikére tudsz mutatni otthonodban egy példát (kávéfőző, kávédaráló, kávéscsésze, kávésbögre, kávéskanál, kávélikőr, kávégyertya, kávészemek…)
6.     … kávés blogot olvasol 
Amennyiben a fenti felsorolásból legalább négy igaz rád, akkor te bizony menthetetlenül kávéfüggő vagy. Ám ne aggódj, mert vagyunk így még páran.

Németh Szabolcs


DXN Egészséges  kávét!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése