Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító
Egy új
kutatási eredmény szerint a kávé egészséges is lehet: nemcsak feldob és
elmulasztja a fejfájást, hanem csökkenti a kettes típusú diabétesz, a
Parkinson-kór, a vastagbélrák és még a fogszuvasodás kialakulásának az esélyét
is!
Több mint 126 000 ember szokásait 18 éven át tartó vizsgálata után a
Harvard tudósai arra a megállapításra jutottak, hogy napi 1-3 csésze kávé
fogyasztásával kismértékben csökkenthető a kettes típusú diabétesz
kialakulásának kockázata, míg ezt túllépve, napi 6 kávéval a férfiaknál 54,
nőknél 30 százalékkal csökken a megbetegedés valószínűsége. Hirdetések A fenti
eredmény összhangban áll a dán kutatók megállapításával is, mely szerint a kávé
nagy mennyiségben fogyasztva egészségvédő tulajdonságokkal bír.
További meglepő
eredmények: A rendszeres kávéfogyasztók között 80 százalékkal kisebb a
Parkinson-kór előfordulási aránya, mint a nem kávézók körében. Már napi két
csésze kávé elfogyasztásával 25 százalékkal csökkenthető a vastagbélrák, 80
százalékkal a májzsugor és majdnem felével az epekő kialakulásának kockázata.
Azoknál a dohányosoknál, akik sok alkoholt is fogyasztanak, kisebb a
májkárosodás mértéke, ha rendszeresen, nagy mennyiségben isznak kávét. Segít az
asztmás tünetek enyhítésében, elmulasztja a fejfájást, csökkenti a
fogszuvasodás esélyét, továbbá hangulatjavító is.
A koffein jótékony hatását
egyre gyakrabban használja az orvostudomány is. A koffein megtalálható a
Parkinson-kór kezelésére használt gyógyszerekben, illetve az asztma és fejfájás
elleni pirulák egy részében is. Míg egy csésze kávé körülbelül 85 mg koffeint
tartalmaz, ezekben a gyógyszerekben akár 120 mg is megtalálható tablettánként.
A kávé szerepe a sportban A koffein olyan erőteljesen hat a sportolók
teljesítményére, hogy egészen mostanáig, az Olimpiai Játékokon, a résztvevő
sportolók csak kis mennyiségben fogyaszthatták. A koffein oly módon stimulálja
az agyat és az idegrendszert, hogy csökkenti a kimerültség érzetet, az izmokat
erősebb összehúzódásra ösztönzi a nagyobb erőkifejtés érdekében. Ezen kívül a
kávé éberebbé tesz, amely fokozza a koncentrációs készséget. Sőt, a
(tejes)kávét fogyasztó gyerekek is jobban teljesítenek az iskolai teszteken,
hiszen éberebbek, jobban odafigyelnek, ezen kívül jóval kevesebb közöttük a
depresszióra hajlamos, mint a többiek között. A kávé tele van antioxidánsokkal,
magnéziummal, melyek növelik az inzulin érzékenységet. Ez talán magyarázatot ad
arra a harvardi kutatásra, mely kimutatta, hogy a nagy mennyiségű kávét
fogyasztók körében sokkal ritkább a diabétesz, mint a teázók esetében.
(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás:
WebMD) Legutóbb frissült: 2015.06.27 18:17
Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/2442/kavefogasztas-es-betegsegek
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése