Igyon egy bögre egészséges kávét!
A kávé története
A
kávé eredetileg a kelet afrikai magasföldről (Etiópia) származik, de
napjainkban a világ minden trópusi területén termesztik. A kávét időszámításunk
után 1000 környékén fedezték fel, amikor egy kecskepásztor kecskéi
izgatottan ugrálni kezdtek egy bokor bogyós gyümölcsének elfogyasztása után. A
Khalidként, vagy Kaldiként ismert pásztor úgy döntött, ő is megkóstolja a két
babot tartalmazó gyümölcsöt, és azonnal éberebbnek érezte magát. Állítólag az
ott élő keresztény szerzetesek (Etiópia a világ első keresztény országa!)
pörkölték meg először a piros szemeket és készítettek belőle élénkítő italt.
Mégis Európába már a muzulmánok révén került be. Ez volt a híres „fekete
leves”, amit mindig a lakomák végén tálaltak fel (és ekkor közölték pl. az
oszmán hódítók a feltételeiket a tárgyaló partnereikkel). Pörkölésének több
lehetséges oka is van. Balesetnek is tulajdonítható, hogy a véletlenül
megpörkölt kávénak jobb lett az íze, de a valószínűbb magyarázat a kávé pörkölt
formában történő értékesítésére a bab szállítás közbeni kicsírázásának
meggátolása lehet. A
kávé az olaj mellett a világ legerősebb exportcikke, ám néhány termelő terület
nem biztosítja a megfelelő vagyonelosztást, a termelők gyakran kizsákmányolttá
válnak. A kereskedők gyakran bezsebelik a profit nagy hányadát, és a
termelőknek a túléléshez is alig elegendő összeget juttatnak. A fair trade
kávét választó fogyasztók biztosítják a kávét termelő személyek biztos és
kényelmes megélhetését is. A kávé déli területeken otthon is
termeszthető, termény hozása 2-3 évet vesz igénybe, a kávébabok drágák, de az
interneten beszerezhetőek. Mivel a magas hőfokon pörkölés közben a
növényvédőszer maradékokat megkötheti a kávébab, vásárláskor érdemes organikus
kávét választani. A legkifizetődőbb 3-5 kilós csomagokban vásárolni, hiszen így
a legjobb minőségű kávéhoz is megfelelő áron lehet jutni; a monotonitást
elkerülendő érdemes legalább két különböző típust beszerezni. A kávé hűtőben,
vákuumcsomagoltan szobahőmérsékleten is hosszú ideig eláll.
10 tipp a jobb kávé készítéséhez
1. Frissen őrölt szemek – A lehető legfrissebb kávéhoz közvetlen főzés előtt őrölje a kávébabokat.
2. Szerezzen be egy
hálós őrlőt – A legjobb kávémalmok egy térben őrlik a szemeket, amíg azok elég
kicsik lesznek ahhoz, hogy egy különböző lyuknagyságú hálón külön tartókba
jussanak; így biztosítják az azonos méretű őrleményt.
3. Próbálja ki a
kerámia vízforralót – Tesztelje vízforralóját. Ha a felforralt és hűtött víznek
fémes íze van, nagy valószínűséggel az elkészült kávé kellemetlen ízéhez is
hozzájárul. A legjobbak a kerámia vízforralók, de csakis azok, amelyeket síppal
látnak el, hiszen a tűzön hagyva eltörnek.
4.
Szűrje a vizet – Az elkészült kávé épp annyira tiszta, mint a víz,
amellyel készült. A desztillált vagy fordított ozmózissal megszűrt víz a
legideálisabb. Próbálja kerülni a csapvizet, bár sok étterem ezt részesíti
előnyben.
5. Használjon
dugattyús kávéfőzőt – A durvára darált kávészemeket egy üveg edényben
forró (nem forrásban lévő!) vízzel elegyítve és 4 percig állni hagyva készül el
a kávé. A főzési idő leteltével az edény tetejébe épített, hálós dugattyút
lenyomva a kávészemek az edény aljára kerülnek, így az edény egyben kancsóként
is szolgál. A French Press nagy hátránya az ital melegen tartásának nehézsége.
Kaphatóak szigetelt edények is, ám nem elég körültekintő használattal könnyen
eltörnek és nem olcsóak. A fogyasztás után a csésze alján maradó kávézaccot ne
fogyassza el, a pörkölés miatt enyhe rákkeltő hatása van. A többi főzési
technikához hasonlóan, a darált szemek ebben az esetben is 20 perc elteltével
savasodni kezdenek, ilyenkor már ne fogyassza el;a kert ápolására azonban
kitűnően alkalmas, magas nitrogéntartalmának köszönhetően remek trágya.
6. Válassza a
sűrített cukornád levet – A legjobb édesítő a nyerscukor. Sokan tartanak attól,
hogy a Stevia íze nem elég erős a kávé ellensúlyozására, ám az Agave lé remek
cukorpótló szer.
7. Vásároljon
organikus tejszínt – A legjobb módszer a kávé keserű ízének ellensúlyozására,
ha tejet vagy tejszínt tesz bele.
8. Használjon valódi
ezüst étkészletet – Ha igazán nagyok az igényei, használjon természetes módon
antibakteriális, ezüstkanalat. Régen ezüst dollárt dobtak a vizes hordóba, így
fertőtlenítve azt.
9. Találja meg a
megfelelő bögrét – Csak úgy, mint a borospoharak esetében, a megfelelő illat és
íz élmény kialakulásához elengedhetetlen a megfelelő kávésbögre. A bögre sugara
határozza meg, a nyelv melyik részét éri először a folyadék. Nagyméretű
termékeket kultiváló világunkban az eredeti kávéscsésze kihalóban van, pedig az
rendelkezett a kávé élvezetéhez ideális mérettel és alakkal.
10. Igyon teát is – A
kávé teljes körű élvezetéhez néha tartson szünetet (a kevesebb több). Remek
alternatíva a Yerba Mate tea, alacsony koffeintartalmú és remek ízű Steviával
ízesítve. A koffeinmentes kávét gyakran oldószerek használatával állítják elő,
és koffeint tartalmazhat, ezért fogyasztása nem ajánlott (vannak valódi
koffeinmenetes kávéfajták is, amik természetesen, nyugodtan fogyaszthatók és
élvezeti értékük is nagyon magas).
(forrás: DrTihanyi,com)
Válasszon a DXN ganodermás kávéiból!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése