Évtizedeken belül kipusztulhat a világ legnépszerűbb
kávécserjéje, a Coffea arabica. A Földön elfogyasztott kávék
háromnegyedének ez a növény a forrása.
Az éghajlati
változások miatt a jelenlegi termőterületek 99,7%-a alkalmatlanná válhat
az arabica-cserje termesztésére - ezt állapították meg a Kew Gardens, a brit
Királyi Botanikus Kertek szakértői legújabb tanulmányukban, amely a Public
Library of Science ONE szaklapban jelent meg. Ez a legnegatívabb verzió, egy
másik számítás szerint a termőterületnek "csak" a 80 százaléka válik
a kávé számára elviselhetetlenné, egy harmadik forgatókönyv pedig a
termőterületek 65 százalékát valószínűsíti alkalmatlannak 2080-ig - írja a
brit The Telegraph.
Az
arabica-cserje vad (azaz eredeti, nem nemesített) változatai
Etiópiában és Szudán egyes részein teremnek. A szakértők szerint ezért itt
kellene új területeket kiszemelni a cserje nevelésére, csak így lehet
megállítani a fajta kihalását.
Más lesz a kávé íze
A tanulmány szerint ha a Coffea arabica nem
is hal ki, de
Az arabica az egyike
annak a kétféle cserjének, amelyből manapság az emberiség nagy része a kávéját
nyeri. És a népszerűbb is, hiszen a világpiac 70 százalékát ez teszi ki,
mármint a friss kávéeladásokban és a szupermarketekben. Az igénytelenebb, és
főleg Görögországban, Törökországban kedvelt robusta cserjével szemben tehát az
arabica a fontosabb.
Van, ahol már 2020-re ellehetetlenülhet
a termesztés
Bizonyos területeken,
például a Boma Plateau-n (fennsíkon), Dél-Szudánban már 2020-ra bekövetkezhet a
legrosszabb verzió, elsősorban a virágzási arányból és a növények állapotából
jutottak erre a következtetésre a brit kutatók. Az arabica ugyanis különleges
körülmények között képes csak fennmaradni. Elsősorban a hőmérséklet számít,
ugyanakkor az évszakokon belül is bizonyos sajátosságokra van szükség. Például
az esős évszakban kellő átlaghőmérsékletet igényel ez a kávécserje.
Az [origo] 2010-es cikkében már beszámolt
arról, hogy az elmúlt 25 év alatt a termőrégiókban fél fokkal emelkedett az
átlaghőmérséklet, ami magasabban fekvő vidékek felé tereli a kávétermelőket. A
felföldi kávéfajtákat manapság a tengerszint felett 1200-1500 méterrel
termelik. Az arabica számít a jobb alapanyagnak, de a robustánál kényesebb:
igényli az egyenletes csapadékmennyiséget, a 15-24 Celsius fok közötti
hőmérsékletet és a termékeny talajt. Ezt így együtt csak trópusi területeken
lehet biztosítani, 900 méteres magasság fölött. További fontos szempont, hogy
az arabica kávé cserje csak ebben a magasságban képes szaporodni.
forrás [ORIGO]2012.11.08. 12:017
Ez a cikk 3 éve frissült utoljára. A
benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára
elavultak lehetnek.
Megkóstolná?
Írjon üzenetet
és
ingyenes kávékóstolót tartok
Önnek és barátainak!
Baráti
Üdvözlettel:
Tóth
Czere Istvánné, Éva
tel:
06 20 213 1591
facebook:
www.facebook.com/tothczere
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése